Dit artikel is onderdeel van de artikelserie e-Facturatie en UBL in Twinfield Boekhouden. Ga voor meer informatie naar: e-Facturatie - Introductie
Dit artikel geeft een overzicht van de relevante termen, begrippen en vragen rondom e-Facturatie:
Begrippen:
UBL
e-Factuur
PEPPOL
BSP
PEPPOL Access Point
EDI
EDI-Circle
UN/EDIFACT
Simplerinvoicing
Wat doet Simplerinvoicing?
Wat is de doelstelling van Simplerinvoicing?
Wie beheert Simplerinvoicing?
Begrippen
UBL
Dit is een taal: Universal Business Language. De taal is "facturatie".
e-Factuur
Een combinatie van een PDF en een XML. De PDF is leesbaar, de XML kan door een robot worden gelezen.
PEPPOL
Het daadwerkelijke internationale netwerk waarover de e-facturen verstuurd worden. PEPPOL stelt bepaalde eisen aan die facturen, waardoor een (lokale) subset ontstaat van UBL. Deze subset (voor Nederland UBL SI 2.0) bewaakt Simpler Invoicing, een taak die eind 2020 overgenomen gaat worden door het Ministerie van Binnenlandse Zaken. De centrale overheid neemt geen facturen in behandeling, tenzij ze via het PEPPOL-netwerk worden aangeleverd. Lokale overheden zitten (vaak door bestaande systemen/procedures) nog in een transitiefase, maar moeten e-facturen via PEPPOL al wel kunnen ontvangen en in behandeling nemen.
BSP
Billing Service Provider, dit is een partij die toegang tot de e-Facturatie netwerken zoals PEPPOL organiseert, en zodoende fungeert als PEPPOL Access Point.
PEPPOL Access Point
Letterlijk toegang tot het e-Facturatienetwerk PEPPOL, vaak via een BSP. Deze draagt niet alleen zorg voor het versturen/ontvangen van e-facturen, maar onderhoudt o.a. ook het gezamenlijke PEPPOL adresboek – inclusief de controle of aangemelde partijen echt bestaan (een "Know Your Customer" procedure gaat hieraan vooraf). Dit is ook gelijk de grote waarde van PEPPOL en het PEPPOL adresboek: zowel verzenders als ontvangers zijn geverifieerde partijen. Aan het ontvangen van e-Facturen via PEPPOL zijn kosten verbonden: het onderhouden van kennis en technische infrastructuur kost immers resources. De eindgebruiker ‘koopt’ de zekerheid dat hij niet een spookfactuur ontvangt, maar een factuur van een bestaande en geverifieerde partij. Dit leidt tot minder controles, waardoor de factuur sneller betaald kan worden.
EDI
Electronic Data Interchange, ofwel elektronische gegevensuitwisseling.
EDI-Circle
Zijdelings verwant is het Nederlandse initiatief EDI-Circle. Twinfield en Basecone hebben een aparte propositie, waarmee Agro-facturen kunnen worden verwerkt. Ga voor meer informatie naar: Hoe kan ik EDI-facturen opnemen in mijn boekhouding?
UN/EDIFACT
Het internationale afsprakenstelsel van de United Nations, voor het uitwisselen van elektronische informatie tussen bedrijven en overheden. Deze informatie heeft betrekking op de administratie, het transport (logistiek) en handel. Deze standaard bevat:
- de vorm en structuur hoe de data moet worden samengesteld;
- een interactief uitwisselingsprotocol, ook bekend als I-EDI;
- standaard berichten die de internationale werking tussen verschillende industrieën mogelijk maken;
- UN/EDIFACT btw codes, de internationale standaard hoe verschillende (per land of zelfs per boekhouding verschillende~) btw-codes moeten worden geïnterpreteerd. Dit lijkt een beetje op RGS (Referentie Grootboek Schema), waarbij aan zelf gedefinieerde grootboekrekeningen een nationale standaard wordt gehangen waardoor interpretatie van transacties door boekhoudrobots kan worden afgehandeld. Deze UN/EDIFACT codes koppel je dan ook aan de eigen gedefinieerde btw-codes, zoals hieronder te zien is in Twinfield Boekhouden. Lees er hier alles over: e-Facturatie - UN/EDIFACT codes koppelen aan btw-codes
Simplerinvoicing
Wat doet Simplerinvoicing?
Deze stichting is als lokale PEPPOL community het orgaan in NL (en gelieerd aan het Europese e-Facturatie initiatief) dat waakt over de componenten die in een basis e-factuur moeten zitten, een taak die eind 2020 overgenomen gaat worden door het Ministerie van Binnenlandse Zaken.
Simplerinvoicing is een stelsel van afspraken tussen e-facturatie platforms, die het mogelijk maakt om facturen uit te wisselen tussen deze partijen. Simplerinvoicing is geen eigen platform. Je kunt Simplerinvoicing het beste vergelijken met het SMTP protocol in email, en een ERP pakket of e-facturatie dienstverlener als een e-mail service provider.
Wat is de doelstelling van Simplerinvoicing?
Simplerinvoicing is een netwerk van samenwerkende software en e-facturatie dienstverleners die het direct uitwisselen van e-facturen tussen ERP-software en e-facturatie diensten mogelijk maakt. Kortom: iedereen kan straks vanuit zijn ERP / accounting software of e-facturatie dienstverlener facturen sturen naar ieder ander.
Wie beheert Simplerinvoicing?
Simpler Invoicing wordt beheerd door de Stichting Simplerinvoicing. Deze stichting heeft tot doel het stimuleren van e-factureren door een standaard beschikbaar te stellen voor de e-factuur en voor gerelateerde documenten. In die rol participeren we op strategisch niveau en voeren we diverse operationele taken uit voor de Stichting Simplerinvoicing. Simplerinvoicing wordt geadviseerd door een raad van participanten, toezicht wordt gehouden door het bestuur en door de raad van toezicht.
Verder lezen?
e-Facturatie - Introductie
Hoe zorg ik dat mijn instellingen in Twinfield Boekhouden goed staan om te kunnen e-factureren?