Ga naar Kas & Banken > Bankrekeningen voor het overzicht bankrekeningen.
Er kan in het overzicht op een regel worden geklikt om de instellingen voor de bankrekening op te vragen en/of te wijzigen. De velden die de gebruiker ziet zijn afhankelijk van de rechten van die gebruiker.
Een nieuwe bankrekening aanmaken
Kies [Bankrekening toevoegen] linksboven.

Nu opent een pop-up scherm. Dit scherm bevat slechts enkele velden:

Maak de nieuwe bankrekening aan:
- Rekeningnaam: voer de gewenste naam in. Dit betreft een verplicht veld, de invoer is aanpasbaar.
- Rekeningtype: standaard is het type IBAN - International Bank Account Number. Het is ook mogelijk te wisselen naar BBAN - Basic Bank Account Number.
- Bij IBAN: voer het rekeningnummer in. Tip: het is niet nodig om hoofdletters te kiezen, dit wordt automatisch gedaan.
- Bij BBAN: selecteer het land en voer het rekeningnummer in.
- Rekeninghouder: voer de naam van de rekeninghouder in. Dit betreft een verplicht veld, de invoer is aanpasbaar.
Zodra alle velden geldig zijn, kies dan [Aanmaken]. De bankrekening is zichtbaar in het overzicht.
Gebruikers met volledige rechten voor bankrekeningen beschikken ook over de button [Aanmaken en ga naar rekeningdetails] om verdere instellingen voor het bankboek te maken.
Bankrekeningdetails
Deze pagina bevat de ingevoerde velden van bankrekening toevoegen. Alle velden zijn aanpasbaar zolang er geen actieve bankkoppeling is.
Bank Identificatie Code (BIC): optioneel veld voor de BIC-code van de bank. Deze code is bij Nederlandse rekeningen uitsluitend noodzakelijk voor buitenlandse betalingen buiten het SEPA-gebied. Dit veld is alleen beschikbaar voor gebruikers met toegang tot 'Boekhouden'.
Bankafschriftverwerking
Deze pagina is alleen beschikbaar voor gebruikers met toegang tot 'Boekhouden' en wordt bij voorkeur ingesteld door, of na advies van, de accountant of boekhouder.

Dit scherm bevat de volgende velden:
- Dagboekcode: een dagboek heeft een unieke code. Deze code wordt bepaald bij het aanmaken van een nieuw bankdagboek. In de invoer- en opvraagvensters is deze codering zichtbaar. Deze code mag enkel uit de tekens A tot Z, 0 tot 9 of een _ of – bestaan. Deze code is niet aanpasbaar. Bij banken wordt vaak gekozen voor de afkorting van de bank en de laatste 3 cijfers van het rekeningnummer.
- Dagboeknaam: de naam van het dagboek. Deze naam wordt op diverse plekken getoond, bijvoorbeeld bij de selectie van een bank voor de handmatige invoer van de bank en in de elektronische bankafschriften. Automatisch wordt de rekeningnaam voorgesteld. Dit betreft een verplicht veld, de invoer is aanpasbaar.
- Grootboekrekening bank: selecteer hier de gewenste grootboekrekening voor de mutaties van het saldo. Maak deze grootboekrekening vooraf aan of open een tweede tabblad van administratie om deze aan te maken. Let op: koppel ieder bankdagboek aan een unieke grootboekrekening. Op deze manier is er aansluiting tussen het saldo op het dagafschrift en het saldo van de grootboekrekening. Als de grootboekrekening eenmaal is ingesteld en opgeslagen, dan kan deze niet meer worden aangepast. Als een verkeerde grootboekrekening is ingesteld, dan moet de bankrekening worden verwijderd en opnieuw aangemaakt. Als voorbeeld, zie ook: Ik heb twee bankdagboeken ingesteld op dezelfde grootboekrekening.
- Regeldatum: leg hier vast of in de detailregel van de boekingen een datum op gegeven mag/moet worden. Gebruikelijk wordt bij de bank gekozen voor 'Niet toegestaan'. De waarde is aanpasbaar.
- Verplicht
- Toegestaan
- Niet toegestaan
- Afschrift boeken als: stel hier in hoe afschriften standaard verwerkt moeten worden wanneer in de elektronische bankafschriften voor [Boeken] wordt gekozen. Keuze uit de volgende drie mogelijkheden, waarbij de eerste optie het meest gebruikelijk is:
- Concept: het boeken van het afschrift resulteert in een conceptboeking.
- Definitief als alle posten aanwezig zijn: afschriften zonder regels die op ‘Uit te zoeken’ staan worden definitief geboekt.
- Altijd definitief: het afschrift wordt definitief verwerkt. Aanpassingen zijn alleen nog mogelijk aan de hand van correctieboekingen.
- Uit te zoeken posten rekening: vul hier de grootboekrekening in waar de ‘nog uit te zoeken’ afschriftregels op worden geboekt. Meestal worden debet en credit op dezelfde grootboekrekening geboekt, maar dit is niet verplicht. Het is mogelijk een kostenplaats in te stellen, maar dit is niet gebruikelijk. Wil je deze grootboekrekening afletteren? Lees dan ook: Hoe maak ik een tussenrekening afletterbaar?
Belangrijk: het ingestelde dagboek is niet aanpasbaar nadat de wijzigingen zijn opgeslagen.
Wie heeft er toegang tot deze functie?
Deze tegel is beschikbaar voor alle rollen, maar binnen de functie Bankrekeningen hebben niet alle gebruikers dezelfde rechten. De toegangsrechten zijn per rol vastgelegd in de menutoegang.
- Bankrekeningbeheer: toegang tot overzicht bankrekeningen, de mogelijkheid een bankrekening toe te voegen en een bankkoppeling in te stellen. Standaard beschikbaar voor alle rollen.
- Boekhouden: rechten voor het instellen van de grootboekrekening, het dagboek en ook de uitvalposten. Standaard beschikbaar voor de rollen level 1 t/m 4, level 9 en Servicedesk.
Verder lezen?
Bankenmodule - Bankrekeningen
Hoe kan de aansluiting van het banksaldo worden gecontroleerd?